2015年度 SGH TOPICS

DATE OUTLINE PICTURE
1/23(Sat.)
SGH Study Tour in Kwansei Gakuin University
"High School Students' Open Forum"
A Super Global High School(SGH) study tour was held at Kwansei Gakuin University. The EU Institute in Japan, Kansai (EUIJ Kansai) held a symposium and an open forum for high school students at the central auditorium in Nishinomiya-Uegahara campus. The symposium was about Japan's assistance for refugees and the European Union's policy on refugees. Twelve of the first-year students from Hyogo Prefectural International High School(HIS), who researched migrants for SGH, participated in this symposium. (Picture ①)

In the morning, Mr. IGUCHI Yasushi, a professor at the School of Economics at Kwansei Gakuin University, made a keynote speech on the current situation and challenges faced by the EU in accepting refugees. Ms. KOIKE Yuriko, a member of the House of Representatives, gave a special lecture on the current situation and problems with Japan's refugee assistance.

In the afternoon, high school students participated in the open forum. There were three sessions: (1)The EU's measures for refugees, with emphasis on recent Syrian refugee issues, (2)Whether Japan should accept refugees, and (3)How Japan should take in refugees. Students from Osaka Prefectural Kitano High School, Hyogo Prefectural Nagata High School, Kwansai Gakuin High School, and others took part in a heated discussion. The participants from HIS spoke out positively and contributed much to the forum. (Picture ②)

(Picture ①) 12 participants from HIS

(Picture ②) an HIS participant speaking at a forum